12 Ağustos 2022
Samsun İlkadım Belediyesi, atık toplamada “ATOM” ile yeni uygulamaya imza attı. Kısa bir süre önce pilot uygulamaya geçen Atık Toplama Merkezi belirli kategorideki atıklar toplanmaya başlandı, karşılığında ise ücret ödeniyor.
Gün geçtikçe de ilçe halkının sahiplendiği “Getir Atığını Al Harçlığını” projesi kapsamında insanlar biriktirdiği geri dönüşebilen materyalleri atık toplama otobüsü aracılığıyla nakite çeviriyor. Ambalaj atıkları ve bitkisel atık yağlar gibi geri dönüşüm atıkların kilogram ya da litre başına TL karşılığı olan paralar vatandaşlara ödendiği gibi elektrik elektronik atıkları ve atık pilleri mobil atık merkezi olarak kullanılan sistem sayesinde ülke ekonomisine katkı sağlanmanın yanı sıra doğal kaynaklar da korunuyor.
DOĞAYA EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK BÜYÜK ADIM
Atık Toplama Merkezi (ATOM) aynı gün içeresinde 2 farklı mahallede ayrıştırdığı atıkları, çöpe atmadan geri dönüşüme kazandıran uygulama hakkında bilgiler aktaran İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, ”Ülkemizde toplanan atıkların (Çöplerin) "Düzenli Depolama" Tesislerinde yerin altına gömüyoruz .Doğada çözünmeyen bazı malzemeler yüzyıllar boyunca bozulmadan doğada kalıyor. Bu uygulamanın hayata geçirmemizde 2 önemli sebebimiz var. Birincisi atıkların insana ve doğaya vereceği zararlar diğeri ise geri dönüşümü olan materyallerin evsel atık çöple birlikte heba olmasını engellemek istiyoruz. Biz İlkadım ilçemizde günde 350 ton çöp kaldırıyoruz. Vatandaşlarımızı başlatmış olduğumuz “Getir Atığını Al Harçlığını” projemizle bilinçlendirip sıfır atığa teşvik ederek, biriktirdikleri kağıt, plastik, karton gibi ürünleri semt pazarlarında konumlandırdığımız ”Atık Toplama Merkezi’mize getirerek nakite çevirip pazar alışverişlerine katkı sağlamak. Hedefimiz çöpleri ayrıştırılarak ekonomiye kazandırmak” dedi.
BELEDİYENİN PARASAL KAZANCI OLMADIĞI ARACI OLDUĞU BİR PROJE
Bu projeden belediyenin parasal kazancı olmadığını altını çizen Başkan Demirtaş, “Atom ile toplanan atıklar anlaşmalı olan lisanslı firmaya ekiplerimiz tarafından teslim ediliyor. Belediyemiz sadece bu uygulamada aracılık yapıyor. Bizim kazancımız temizlik toplama işlerinde sahaya her gün girecek olan temizlik araçlarımız 3 günde bir saha girmiş olacağı. Böylelikle mazottan, zamanda araçlarımızın kullanım ömürlerinden tasarruf sağlamış olacağız” dedi.
GERİ DÖNÜŞEBİLEN MATERYALLERİN FİYAT TARİFESİ
ATOM’a getirilecek atıkların kilosundan kazanılacak nakit para ise şöyle: Karton kilo 1,5 TL, kitap kilo 2 TL, pet şişe kilo 7 TL, naylon kilo 4 TL, hurda teneke kilo 3,5 TL, plastik kilo 4 TL, kasa kilo 3 TL, karışık kilo 3 TL, cam kilo 0,10 TL ve bitkisel atık yağın kilosu da 5 TL olarak belirlendi.